Borůvkový koláč

Budete potřebovat

Těsto
3 vajíčka od šťastných slepiček
200g zakysané smetany
50g třtinového cukru
200g hladké špaldové mouky
Lžička jedlé sody
Lžíce namletých lněných semínek
50ml slunečnicového oleje
cca hrnek borůvek
Drobenka
30g změklého másla
60g třtinového cukru
60g hladké špaldové mouky

Borůvkový koláč

Budete potřebovat

  • Těsto

  • Drobenka

Sdílet

K svátku jsem od Michala dostala novou formu na koláč, a tak jsem si řekla, že ji konečně použiju. Jelikož Michal nejí rybíz a jediné, co jsem pak v mrazáku našla byly borůvky, bylo to jasné – “Udělám borůvkový koláč!”

Je jednoduchý, takže na něm určitě nic nezkazíte a pokud nemáte zrovna borůvky, klidně tam dejte i jiné ovoce.

  • Jednoduché

Nejdříve si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme společně se smetanou, cukrem a olejem. Pak přidáme mouku, rozemleté lněné semínko a jedlou sodu. Vznikne nám z toho hustší těsto.

V druhé misce si se špetkou soli vyšleháme bílky v tuhý sníh a opatrně ručně vmícháme do těsta. Sníh přidáváme po částech a zapracujeme třeba vařečkou nebo stěrkou, tak aby nám tam zůstaly menší kousky bílku - nikdy nevmícháme úplně, protože tím bychom bílek zabili.

Hotové těsto vlijeme do kulaté formy na koláč (vymazané a vysypané moukou) a navrch rozprostřeme borůvky.

Nakonec si uděláme drobenku ze změklého másla, třtinového cukru a mouky - pracujeme rukama a snažíme se máslo vmísit do mouky, tak až se nám bude drobit. Drobenkou posypeme koláč a můžeme ho dát do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 35-40 minut.

Předchozí
Vodový nanuk s kousky jahod a bylinek
Další
Čočkový salát