Čočkový salát

Budete potřebovat

8 menších hrstí červené čočky
4 jarní cibulky
Jedna červená řepa
3 mrkve
Jeden stroužek česneku
Hrst nasekaných bylinek
2-3 lžíce balsamikového octa
Sůl
Pepř
Olivový olej
Vlašské nebo jiné ořechy
šťáva z limetky nebo citronu (není nutné)

Čočkový salát

Budete potřebovat

Sdílet

Červenou čočku jsem začala hodně používat a zamilovala jsem se do ní nejen kvůli tomu, jak rychle je hotová. Čočka má v sobě plno vitamínů, minerálů a bílkovin a je to teda taková superpotravina, která by ve vašem jídelníčku neměla chybět. Já jsem čočku dřív moc nepoužívala, protože to bylo zdlouhavé, ale od té doby, co mi babička dala červenou čočku, tak na ní nedám dopustit. A tenhle salát? Tak ten je fakt boží!

  • Jednoduché

Naprudko na oleji krátce osmahneme čtyři hrsti čočky - docílíme tím tak lehce oříškové chuti. Poté dáme čočku vařit cca 10 minut dokud není měkká.

Mezitím si na trošce olivového oleje orestujeme najemno nakrájenou řepu, mrkev a jarní cibulku. Přidáme nakrájený stroužek česneku, balsamikový ocet, trošku podlejeme vodou a necháme tak pět minut podusit pod pokličkou, dokud se voda nevypaří.

Když máme čočku uvařenou, tak ji propláhneme a do toho samého hrnce dáme vařit zbylé čtyři hrsti čočky a ty pak taky propláchneme.

Obě uvařené čočky smícháme a přidáme k nim zeleninu, čerstvé bylinky, trochu vlašských ořechů a nakonec dochutíme solí, pepřem a případně šťávou z limetky nebo citronu.

Předchozí
Borůvkový koláč
Další
Těstoviny s bazalkovým pestem a rajčaty