Perníčky

Budete potřebovat

1 dávka (já dělám cca 4 dávky)
400g hladké špaldové mouky
140g moučkového třtinového cukru
50g změklého másla
2 vajíčka od šťastných slepiček
2 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
1 lžička perníkového koření
1 lžíce nepraženého (raw) kakaa
(trošku skořice)
Bílková poleva
1 bílek
150 – 200 moučkového třtinového cukru
Trochu citronové šťávy

Perníčky

Budete potřebovat

  • 1 dávka (já dělám cca 4 dávky)

  • Bílková poleva

Sdílet

Vánoce se blíží rychlostí blesku, a tak bychom se měli vrhnout na pečení. Perníčky jsou zaručeně moje úplně nejoblíbenější cukroví, proto tady nesmí chybět. Tenhle recept děláme už několik let, maminka ho původně našla někde na internetu a já Vám ho sem dávám s menší úpravou ve „zdravější verzi“. Pokud už máte ten svůj neoblíbenější recept, ale není třeba dost měkký, tak Vám sem dám i pár tipů, jak měkkosti docílit.

  • Jednoduché

Perníčky:

Nejprve si smícháme sypké suroviny – nezapomeňte je prosít, aby v těstě nebyly hrudky – a pak přidáme mokré. Vypracujeme v těsto, já všechno házím do robotu, tak to mám mnohem jednodušší. Výsledné těsto je tužší, ale nebojte, bude výborné.
Z těsta si uděláme šišku jako na knedlíky, dáme do uzavíratelné krabičky a necháme v lednici odležet alespoň tři dny (můžete nechat i míň, ale lepší je déle).

Perníčky poté pečeme na 160 °C 6-8 minut podle toho jak nám trouba peče. Po vytažení je ještě horké potřeme rozšlehaným celým vajíčkem.

PS: V tomhle receptu se původně dávalo klasické kakao pro tmavou barvu perníčků, pokud tedy chcete tmavší perníky, než vidíte na obrázku, tak buď nahraďte nepražené kakao, nebo k němu ještě přidejte třeba půl lžíce klasického kakaa.

TIP1: Když válíte těsto, doporučuju válet podle špejlí. Špejle si dáme z každé strany těsta a můžeme válet – díky nim budeme mít těsto všude stejně tlusté a nestane se nám, že budeme mít nějaké perníčky vypečenější než jiné.

TIP2: Kupujte kvalitní perníkové koření (kupujeme např. v bezobalu). Koření kupované v supermarketu nikdy nevoní tak dobře. Koření, které kupujeme my je hodně anýzové, proto přidáváme trochu skořice navíc, jak můžete v receptu vidět.

TIP3: Doporučuju na plech dávat vykrojený jeden tvar – perníčky budou všechny stejně upečené a nestane se nám tak, že bychom měli nějaké připečené.

TIP4: Místo klasického papíru jsou skvělé pečící podložky, které můžete používat opakovaně na jakékoli pečení.

Poleva:

Bílek, cukr i citron si prosejeme přes sítko a rozšleháme. Poleva by se správně neměla šlehat v mixéru, protože se v ní pak údajně tvoří bubliny a blbě se s ní pracuje, ale mně se to nestalo. Polevu tedy nedělám ručně, ale dávám do robotu a mám to hotové bez práce cca za 10 minut.

Polevu si naplníme do zdobících sáčků – super jsou takové ty uzavíratelné sáčky, které prodávají v Ikea, ale najdete je i v jiných obchodech (můžete je pak umýt a schovat na příští Vánoce). Jakmile tam máme dost polevy, tak sáček uzavřeme a v rohu ustřihneme dírku, doporučuju jí udělat opravdu malou (zvětšit ji můžete vždy), jinak Vám proteče hodně polevy a už se s tím zdobí hůře.

Pokud chcete sněhově bílou polevu, tak místo třtinového cukru použijte klasický bílý.

PS: Skvělé je, když některé perníčky ozdobíte třeba čokoládou. Michalova mamka je tak zdobí a perníky pak mají úplně jinou chuť – přirovnala bych je k nějaké sušence a za mě to je pěkné zpestření.

Jak docílit měkkých perníčků:

Nenahrazujte cukr medem – pokud mají perníčky v sobě hodně medu, tak jsou pak tvrdé a většinou jim nepomůže ani dlouhé odležení.

Při válení nepodsypávejte moc moukou – jestliže se vám těsto lepí na vál, tak ho místo popsypáním mouky vyčistěte (suchým nožem z něj seškrábejte usazené těsto) nebo těsto dejte do lednice, aby znovu ztuhlo. Místo dřevěného válu doporučuju si pořídit silikonový, je to úplně ta nejlepší věc – nezabírá moc místa, protože když ho nepotřebujete, jen ho srolujete a vejde se Vám kamkoli a hlavně nepotřebuje posypávat moukou (ale nezapomeňte občas trochu pomoučit váleček)

Nenechávejte všechno těsto celou dobu ležet na lince – tím, že těsto necháte ležet na lince je pak měkké a i když se Vám pak může lehčeji válet, tak právě tím je na něj potřeba více mouky na podsypání a vykrojené tvary se vám můžou trochu deformovat, než je přendáte na plech.

Dobré skladování – Co si pod tím představit? Rozhodně doporučuju perníky uchovávat v plechových dózách, které jim udržují vlhkost.

Přidejte rozkrojené jablko – Aby perníčky byly opravdu vláčné, přidejte do každé dózy rozkrojené jablko (stačí třeba čtvrtina), ale pozor na to, aby se jablko dotýkalo perníčků jen šlupkou, perníky, které by se dotýkaly vnitřku jablka, by byly rozmočené. Nezapomeňte jablka pravidelně kontrolovat a vyměňovat, protože pak plesnivý a vy perníky můžete celé vyhodit. Jablko nemusíte mít u perníčků celou dobu, stačí třeba dva týdny, nebo dokud perníky neozdobíte.

Předchozí
Těstoviny s bazalkovým pestem a rajčaty